Chiloe
Met een hoog reistempo en veel dorpjes waar het vervoer nogte paard (en wagen) gaat valt het niet mee om een internetverbinding te vinden. Vandaar dat jullie al even niets meer van ons gehoord hebben... maar de reis gaat verder:
De bootreis naar Puerto Montt hebben we goed volbracht. Qua wind was het een rustig, haast uitzonderlijk weertje. De Golfo de Pena, met normaal golven van zo'n 8 meter, deed nu de boot slechts lichtjes schommelen en dus hebben we alle maaltijden, die de Navimag serveerde, netjes binnen gehouden. Veel gezien hebben we echter niet. De dikke bewolking hing als een deken boven de honderden eilanden die we passeerden. Het hoogtepunt was een ommetje langs één van de gletsjers. Van zo dichtbij hadden we een gletsjer nog niet gezien. Varend tussen de ijsblokken door, waanden we ons in het poolgebied.
Met slechts 100 personen, drie etmalen op de boot, ontstonden er al snel leuke ontmoetingen. Onze kinderen speelden graag met Gaia (10jr) en Elio (4jr), de kinderen van een Italiaans-Franse familie (die we reeds in Puerto Natales ontmoet hadden en ook 5 maanden op reis zijn). Inmiddels, op Chiloe-eiland , hebben we gezamenlijk de verjaardag van Gaia gevierd. Voor onze mannen was dat erg leuk, want speelkameraadjes missen ze wel.
Ook op Chiloé merken we dat het nu laagseizoen is. De camping in Ancud was leeg. En de mensen hier klagen over het wegblijven van de toeristen na de aardbeving van 27 februari.
Chiloé is een mooi, groen, heuvelachtig en liefelijk eiland. De Chiloten hebben hun eigen cultuur met o.a. een bijzondere verzameling aan kleine kerkjes (ruim 150 stuks en net als de huizen bestaande uit hout en golfplaat). 16 Kerkjes staan op de UNESCO-lijst.
Onze mooiste dag op Chiloé (ook qua weer!) was echter de eerste dag, zonder kerkjes, maar met een heerlijk strandleven rond de Islotes de Puñihuil. We hebben gelopen langs het strand, koffie gedronken met de parkwachter, een vissersbootje gehuurd om naar de Humbolt- en Magallanespinguïns te gaan op de kleine eilandjes voor de kust en... verder veel vogels, zeeotters en zeehonden gezien, totdat de zon onderging.
Op het klimaat na (3200mm regen per jaar!) is het heerlijk leven op Chiloé...
Na een week op Chiloe, gaan we vandaag verder noordelijk, naar Lago Llanquihue, Lago Todos Los Santos en Volcan Osorno in Parque Nac. Vincente Pérez Rosales. Onze laatste drie dagen op Chiloe hebben we doorgebracht in de campo van Cucao. Een dorpje aan de westkust van Chiloe, met een woeste Oceano Pacifico en een prachtig regenwoud (zie: http://picasaweb.google.nl/lh/photo/NeVl9iOisb2NhkebmpQqlw?authkey=Gv1sRgCN2qtcTn_KeyMw&feat=directlink ) en... goed weer!
Peter
Wat een tot nog toe prachtige reis mooie plaatjes de kinderen genieten natuurlijk volop een hele ervaring voor ze en voor jullie ook natuurlijk groetjes Bep Ger
Hoi Monique, peter en kids,
Nou, jullie hebben er een prachtig neefje Niels bij hoor!
Ik krijg via Ingrid een beetje mee hoe jullie t maken daar ver weg. En nu heb ik jullie site gevonden.
Wat een prachtige verhalen en foto's! Als jullie t onderwijs zat zijn, ligt er een mooie carriere in d e fotografie.
Ik ben stikjaloers op jullie want Patagonie staat met stip op 1 op mijn vakantieverlanglijst. En ik ben heel benieuwd of ik wat ga herkennen van jullie ervaringen als jullie weer wat meer naar het noorden gaan.
Topervaring voor iedereen!
Heel veel groeten en genot gewenst
Aukje Vermeulen, Haarlem